CIRCI: Slovenia lanserer en sidestrømsdatabase basert på Eyde-klyngens

I begynnelsen av desember var Eyde-klyngens FoU-ansvarlig, Frank Spetland, i Slovenia for å se på vinnerne av innovasjonskupongene i CIRCI prosjektet. En av dem bruker Elkems sidestrømmer. 

Totalt syv ulike prosjekter har fått 15.000 Euro for å utvikle ny bruk av sidestrømmer, En av de slovenske prosjektene, Livar - Slovenias største støperi, tar i bruk sidestrømmer fra Elkem. Andre prosjektdeltagere er ADRIA mobil (bobiler), Termit og Elvez. Sistnevnte lager bildeler til blant annet Lamborghini.

Eneste norske

Målet med CIRCI-prosjektet er å dele Eyde-klyngens metode for å bygge opp en database for sidestrømmer. I prosjektet har Slovenia bygget opp en sirkulær database, basert på Eyde-klyngens database.

- Målet med prosjektene som har fått innovasjonskupongene, er at de bruker egne sidestrømmer til noe fornuftig. Elkem er den eneste norske prosjektpartneren i disse miniprosjektene i prosjektet, sier Frank Spetland, FoU-ansvarlig i Eyde-klyngen. 

Han besøkte prosjektene sammen med Siv Emanuelsen fra Future Materials. 

Imponert over prosjektene

- Jeg ser mye likhet mellom Norges og Slovenias måte å tenke innovativt på når det kommer til sirkulære prosesser.

Jeg synes det var en interessant og lærerik tur og var imponert over prosjektene de hadde gjennomført på så kort tid, sier Siv Emanuelsen.

- Det er viktig å dele metoden for å få flere sidestrømmer inn i det sirkulære og få verden inn i sirkulærøkonomien, sier Spetland.

 

CIRCI-prosjektet avsluttes med en lansering av den ferdige databasen i februar 2024.

 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev