Målet er å hele tiden bli bedre

60 lærlinger fikk føle på kroppen hvor viktig det er å hele tiden tenke forbedring, og å jobbe sammen som et team, under Eyde Lærlingdag på Universitetet i Agder onsdag.

- Å hele tiden bli bedre, det er det som det handler om, oppsummerer Ann-Cathrin Wiik fra Elkem etter en dag hvor lærlingene i Eyde-bedriftene fikk en innføring i Lean og 5S, visualisering, standardisering og HMS.

For å bli bedre, er det ulike grep som kan gjøres for å jobbe på mest mulig effektiv måte, og ikke minst med best mulig sikkerhet rundt arbeidet. Selv om du har jobbet lenge på en arbeidsplass, og føler deg trygg på rutinene. Det er nettopp da det kan skje ulykker - på grunn av slurv.

Farlige snarveier

- Jeg skal fortelle om hvor gal i hodet du kan bli av å jobbe samme sted for lenge, sier Odd Sevland, som fortalte den gripende historien hvor han gjorde sine dyrekjøpte HMS-erfaringer.

Unge Odd Sevland tok fyr på en jobb i 1996 fordi han ikke hadde tatt seg tid til å kle på seg riktige beskyttelsesklær mot flammer. Han hadde dårlig tid før lunsj. Og skulle rekke å gå tidlig fra jobb for en båttur med kona. Det kostet ham nesten livet. Men Haukeland sykehus stiftet huden hans sammen igjen, og behandlet ham for skadene. Alle månedene fastlenket i en sykeseng, tvang ham til å tenke. Nå vet han hvor viktig det er å ta sine forholdsregler. For uforutsette ting kan skje. Men du kan redde deg selv om du tar dine forholdsregler.

Vær forutsigbar

- Om ting bare er tilfeldig, da hadde dere ikke trengt å invitere Sevland her. Vi må begynne å legge ting til rette. Jeg var en pingle. Jeg lagde regler  etterhvert som jeg holdt på. Men det må ikke være tilfeldig. Vi må være forutsigbare. Du må sette deg inn i forutsetningene, oppfordrer Selvand lærlingene. 

Sevland har lang erfaring med kvalitetssikring og HMS, og kan ikke få poengtert nok, hvor viktig det er å ta seg tid til de riktige forberedelsene for å unngå ulykker. 

- Dere har alle forutsetninger for å lykkes, så hvorfor mislykkes vi? Jo, det er fordi vi velger selv. Og mange steder kan deres opplæringsansvarlige være livsfarlig og full av avvik. Det fører til at vi produserer idioter, sier Sevland.

Når vi blir for sikker i en jobb, kan vi begynne å ta snarveier. Disse kan være farlige. 

- Tenk først, for etterpå kan det være for sent, er oppfordringen fra Sevland.

- Alle bør bidra med forbedringer

Lean, som handler om kontinuerlig forbedring for å fjerne sløsing, bygger på en grunnmur hvor vi har stabile prosesser med god orden og standardisert arbeid. Her kommer også HMS inn i bildet. 

- Sikkerheten starter med ledelsen. Da handler Lean om hvilken måte vi skal utføre arbeidet best, sier Philip Spinnangr, fra Saint-Gobain, som leder Eyde-klyngens kompetansegruppe for Lean. 

Eksempelvis nevner han Glencore Nikkelverk, som har gått ned fra 30 innmeldte personskader i 2008 til 9 personskader i 2017. Målet deres er 0. 

- Hvordan kan vi bli bedre? Vi må ta en risikovurdering før jobb, jobbe etter standard, ta sikkerhetsrunder, jobbe med adferd og sikkerhetsforbedringer. Og alle bør bidra med forbedringer, sier Spinnangr. 

Vidar Olaisen fra GE viste lærlingene hvilken effekt visualisering har for å få frem et budskap. 

- Et bilde sier mer enn 1000 ord. Om du visualiserer er det lettere å bli forstått raskt, presiserte han. 

Bedre sammen

Lærlingene fikk bryne seg på noen oppgaver på fire ulike stasjoner, innenfor temaene 5s, visualisering, standardisering og Lean/HMS. Å finne frem til tall i et usystematisk oppsett og å lage papirfly som flyr best - og samtidig finne en felles standard gruppen skulle følge, fikk lærlingene inn på sporet hvor viktig det er å samarbeide om både prosedyrer og standarder for å få best mulig resultat. 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev